Una recepta alpina

La tartiflette és una recepta absolutament típica del massís d’Aravis, a l’Alta Savoia, als Alps francesos, que s’elabora amb un formatge característic: el reblochon. El més curiós, però, és que és un invent dels anys 80: per donar sortida a l’excedent de formatge, els ramaders inventaren aquest plat contundent, sobre la base d’un plat tradicional, la péla savoyarde. Malgrat ser un invent tan recent, ràpidament ha esdevingut un símbol gastronòmic de la regió.

El més curiós, però, és que la tartiflette és un invent dels anys 80.

Recepta de tartiflette savoyarde

Temps de preparació: 5′

Temps de cocció: 20′ + 25′

Comensals: 4

Ingredients:

  • 1 formatge Reblochon (250 g)
  • 600 g patates
  • 200 g cansalada
  • 100 ml nata
  • 1 ceba
  • oli d’oliva
  • pebre negre
  • sal

1 En primer lloc, rentarem les patates, les pelarem, i les tallarem en rodanxes fines.

2 En una paella posarem un bon raig d’oli d’oliva, i hi sofregirem la ceba uns minuts, fins que estarà daurada.

3 En aquest moment, hi afegirem la cansalada, tallada en daus. Deixarem coure un parell de minuts, i hi afegirem les rodanxes de patata. Salpebrarem. Mentrestant, posarem el forn en marxa a 200 ºC.

4 Al cap d’uns minuts, hi afegirem la nata i deixarem reduir.

5 Rascarem la crosta del reblochon per un costat, que és la part que anirà cara avall.

6 Col·locarem les patates amb la ceba i la cansalada en una cassola de terrissa o de ferro colat, i el reblochon pel damunt, fent-hi un o dos talls.

7 Enfornarem i deixarem coure uns 25 minuts.

Opcionalment, podem afegir-hi una mica de vi blanc a la cocció.

Si us ha agradat la recepta, al web hi trobareu altres receptes de cuina dels Alps.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *