Una reconfortant recepta alpina per a amants del formatge

La regió de Gruyère, al cantó suís de Friburg.
Fotografia de Paul Howzey, a Flickr

Amb aquesta deliciosa recepta estrenem secció de cuina alpina. Una cuina saborosa i contundent, en la que destaca el paper del formatge, la carn de vedella, les pomes… i sobretot, per la seua heterogeneïtat, fruit d’una llarguíssima convivència entre diferents cultures.

S’ha dit que la pasta ha trobat un paper important a la cuina dels Alps per la influència italiana. De fet, els Alps han sigut el camí pel qual la pasta ha viatjat a la resta d’Europa. La pasta té un paper protagonista en moltes receptes de la cuina alpina. La recepta que descric a continuació es pot realitzar amb diferents tipus de pasta, però de totes elles n’he triat l’spaetzle o spätzle perquè és un tipus de pasta fresca genuïna de la cultura germànica, i és freqüent tant a Suïssa com a Àustria o a Alemanya. Jo he tingut la sort que he après a fer-los de primera mà: em va ensenyar a preparar els spaetzle frescos un antic company de l’època universitària, en Gerrit, que era originari de la regió alemanya de Suàbia, fronterera amb Suïssa i Àustria.

Per a aquesta recepta podeu optar per preparar els spaetzle frescos, comprar-los secs, o emprar altres pastes que funcionen molt bé amb aquesta recepta, com els galets petits, o els fideus grossos.

El formatge Gruyère, una meravella suïssa. Fotografia de TheBazile, a Flickr

Recomane que els prepareu frescos: és ràpid i senzill de fer, i el resultat no és comparable als spaetzle o eierspaetzle secs industrials.

Si voleu elaborar la pasta fresca:

En aquest cas, necessitareu una espàtula de goma i un ratllador de forats grans -grans com un cigró, per exemple. I aquesta és la llista d’ingredients per a 4 persones:

  • 400 gr de farina
  • 1 Cc de sal
  • 4 ous
  • 2 dl d’aigua

El procediment és senzill:

1 En un bol gran barrejarem la farina amb la culleradeta de sal.

2 En un bol petit batrem els ous amb l’aigua i, a continuació, afegirem poc a poc la farina tamisada.

3 Remenarem tot plegat amb una cullera de fusta fins que la pasta ja no s’enganxe. En aquest punt, deixarem reposar a temperatura ambient un mínim de 20 o 30 minuts.

Per coure els spaetzle frescos:

1 Anirem passant la pasta, amb l’espàtula, pel ratllador, directament sobre una olla que tindrem preparada amb aigua salada bullint.

2 Res més pujaran a la superfície -que serà en qüestió de 2 o 3 minuts-, els retirarem amb una escumadora.

Una delícia per als amants del formatge

Recepta d’spaetzle al formatge dels Alps

Temps de preparació: 30′

Temps de cocció: 30′

Comensals: 4

Ingredients:

  • 400 g spaetzle
  • 2 cebes mitjanes
  • 50 g mantega
  • 100 g cansalada
  • 10 cl crème fraîche
  • 50 g formatge Gruyère
  • farina
  • sal
  • pebre negre mòlt
  • nou moscada

1 En primer lloc courem la pasta al dente, amb abundant aigua bullint. Escorrerem i reservarem a l’escalfor.

2 Tallarem una ceba en rodanxes ben fines i les passarem per farina. És aconsellable emprar un colador per extraure l’excés de farina. Aleshores, les posarem en una paella amb mantega fins que queden cruixents. Reservarem a part.

3 Picarem l’altra ceba en trossos de mida mitjana, i la courem a foc suau amb la mantega que queda a la paella. Si no hi ha prou de mantega, n’afegirem una mica.

4 Afegirem la cansalada tallada a daus petits i la courem breument. En aquest moment incorporarem la crème fraîche i, poc després, els spaetzle, i remenarem tot plegat.

5 Col·locarem la pasta en una font i aleshores salpebrarem, i hi afegirem la nou moscada, el formatge ratllat i les rodanxes de ceba cruixents.

Els plats de pasta amb formatge dels Alps són un clàssic dels refugis de muntanya alpins: són molt reconfortants després d’un dia d’excursionisme o escalada!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Per rebre les darreres receptes, no dubteu a subscriure-vos-hi!

Entrades recents

Categories

Etiquetes