Una reconfortant recepta alpina per a amants del formatge

Fotografia de Paul Howzey, a Flickr
Amb aquesta deliciosa recepta estrenem secció de cuina alpina. Una cuina saborosa i contundent, en la que destaca el paper del formatge, la carn de vedella, les pomes… i sobretot, per la seua heterogeneïtat, fruit d’una llarguíssima convivència entre diferents cultures.
S’ha dit que la pasta ha trobat un paper important a la cuina dels Alps per la influència italiana. De fet, els Alps han sigut el camí pel qual la pasta ha viatjat a la resta d’Europa. La pasta té un paper protagonista en moltes receptes de la cuina alpina. La recepta que descric a continuació es pot realitzar amb diferents tipus de pasta, però de totes elles n’he triat l’spaetzle o spätzle perquè és un tipus de pasta fresca genuïna de la cultura germànica, i és freqüent tant a Suïssa com a Àustria o a Alemanya. Jo he tingut la sort que he après a fer-los de primera mà: em va ensenyar a preparar els spaetzle frescos un antic company de l’època universitària, en Gerrit, que era originari de la regió alemanya de Suàbia, fronterera amb Suïssa i Àustria.
Per a aquesta recepta podeu optar per preparar els spaetzle frescos, comprar-los secs, o emprar altres pastes que funcionen molt bé amb aquesta recepta, com els galets petits, o els fideus grossos.

Recomane que els prepareu frescos: és ràpid i senzill de fer, i el resultat no és comparable als spaetzle o eierspaetzle secs industrials.
Si voleu elaborar la pasta fresca:
En aquest cas, necessitareu una espàtula de goma i un ratllador de forats grans -grans com un cigró, per exemple. I aquesta és la llista d’ingredients per a 4 persones:
- 400 gr de farina
- 1 Cc de sal
- 4 ous
- 2 dl d’aigua
El procediment és senzill:
1 En un bol gran barrejarem la farina amb la culleradeta de sal.
2 En un bol petit batrem els ous amb l’aigua i, a continuació, afegirem poc a poc la farina tamisada.
3 Remenarem tot plegat amb una cullera de fusta fins que la pasta ja no s’enganxe. En aquest punt, deixarem reposar a temperatura ambient un mínim de 20 o 30 minuts.
Per coure els spaetzle frescos:
1 Anirem passant la pasta, amb l’espàtula, pel ratllador, directament sobre una olla que tindrem preparada amb aigua salada bullint.
2 Res més pujaran a la superfície -que serà en qüestió de 2 o 3 minuts-, els retirarem amb una escumadora.

Recepta d’spaetzle al formatge dels Alps
Temps de preparació: 30′
Temps de cocció: 30′
Comensals: 4
Ingredients:
- 400 g spaetzle
- 2 cebes mitjanes
- 50 g mantega
- 100 g cansalada
- 10 cl crème fraîche
- 50 g formatge Gruyère
- farina
- sal
- pebre negre mòlt
- nou moscada
1 En primer lloc courem la pasta al dente, amb abundant aigua bullint. Escorrerem i reservarem a l’escalfor.
2 Tallarem una ceba en rodanxes ben fines i les passarem per farina. És aconsellable emprar un colador per extraure l’excés de farina. Aleshores, les posarem en una paella amb mantega fins que queden cruixents. Reservarem a part.
3 Picarem l’altra ceba en trossos de mida mitjana, i la courem a foc suau amb la mantega que queda a la paella. Si no hi ha prou de mantega, n’afegirem una mica.
4 Afegirem la cansalada tallada a daus petits i la courem breument. En aquest moment incorporarem la crème fraîche i, poc després, els spaetzle, i remenarem tot plegat.
5 Col·locarem la pasta en una font i aleshores salpebrarem, i hi afegirem la nou moscada, el formatge ratllat i les rodanxes de ceba cruixents.

Els plats de pasta amb formatge dels Alps són un clàssic dels refugis de muntanya alpins: són molt reconfortants després d’un dia d’excursionisme o escalada!
Quins records!!