Un arròs d’hivern

La recepta present és, possiblement, una de les formes de paella d’hivern més estimades i, sovint, menys conegudes més enllà de les comarques valencianes. D’altra banda, és una recepta ben senzilla per a la que només és necessari bons ingredients, i dominar mínimament les tècniques de cocció de la paella.

A Un país a la cassola trobareu altres receptes d’arròs que us poden interessar: l’arròs de muntanya amb ceps, carxofes i botifarra negra, l’arròs de muntanya amb costelles i rovellons, l’arròs negre de Palafrugell, la paella de verdures, l’arròs a banda, un arròs cremós d’espàrrecs de marge i xampinyons, un arròs melós amb calamars i alls tendres… i uns quants arrossos més. I, per suposat, la paella valenciana, segons la recepta canònica del Concurs Internacional de Paella de Sueca.

Recepta de paella de faves, alls tendres i carxofes

Temps de preparació: 15′

Temps de cocció: 20′ + 18′

Comensals: 6

Ingredients:

  • 500 g arròs bomba
  • 400 g costella de porc
  • 1/2 pollastre trossejat
  • 1/2 conill trossejat
  • 1 fetge de conill
  • 1/2 kg carn de porc picada
  • 4 carxofes o uns 400 g
  • 1/2 kg de faves baby
  • 1 pebre o pebrot roig
  • 2 tomaques o 400 g tomaca trossejada
  • 1 manoll d’alls tendres
  • 1,5 l aigua
  • un grapat de cargols
  • pinyons
  • 1 ou
  • pa ratllat
  • safrà
  • unes branques de romaní
  • julivert
  • oli d’oliva extra verge
  • sal

(cc: cullerada de cafè ; cs: cullerada sopera)

1 En primer lloc, farem les mandonguilles barrejant la carn picada amb l’ou, el pa ratllat, els pinyons i el julivert ben picat. No les farem massa grans.

2 En una paella amb un bon raig d’oli anirem sofregint la carn. Una vegada està sofregida, la deixem als costats de la paella. El fetge i les mandonguilles les retirarem a un plat a banda.

3 Afegirem el pebrot tallat a tires llargues, el sofregirem i el retirarem.

4 Ara hi sofregirem les verdures, primer les carxofes i després els alls tendres, tot ben pelat i tallat en trossos menuts.

5 A continuació, hi afegirem la tomaca trossejada i la sofregirem un parell de minuts.

6 Abocarem les faves i cobrirem tot amb un dit d’aigua. Portarem a ebullició i mantindrem la cocció uns 5 minuts.

7 En aquest punt, hi posarem l’aigua per a l’arròs i, quan tindrem l’aigua bullint novament, hi abocarem l’arròs ben escampat. Posarem també els cargols, el safrà i tastarem de sal. Tornarem a posar les mandonguilles ben repartides.

8. Si voleu afegir romer o romaní, hi ha dues opcions: o bé afegir-lo ara ben desfet, o posar-hi per damunt unes branquetes cap al final de la cocció, retirant-les després d’uns minuts.

9 En uns 17-19 minuts de cocció, aproximadament, l’arròs estarà al punt. Deixarem reposar uns minuts i servirem.

Podem millorar el gust final de l’arròs amb una picada: amb el fetge de conill, julivert, vi negre i una dent d’all podem fer una picada al morter, que escamparem per la paella quan estarà bullint l’arròs.

És un arròs d’hivern magnífic, ple d’aromes i sabors. Si teniu convidats, en quedaran ben contents!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *