Recepta de musclos al roquefort amb vi blanc i escalunyes

Els musclos, anomenats clòtxines a les terres valencianes, són un marisc molt popular, especialment a l’estiu. Malgrat això, és un fet que rarament se serveixen d’una altra manera que no siga al vapor i, en canvi, és un mol·lusc que admet molta diversitat en la cuina. A França i a Bèlgica, que són països on els musclos són tremendament populars, podem trobar moltes i variades receptes i preparacions, entre les quals estan els moules et frites, moules à la marinière o moules au roquefort, que és la recepta que ens ocupa.

Aquesta recepta, com veureu, és senzilla i bastant ràpida, i dóna molt bon resultat. Si, a més, us agraden els formatges, amb aquesta recepta gaudireu especialment.

Musclos al roquefort, amb frites
Fotografia d’un sopar a Perpinyà el 2019

Sobre els ingredients, caldria fer alguns aclariments.

A l’estiu, que és l’època de l’any en què més varietat trobareu als mercats, podreu comprar clòtxina valenciana, musclos del Delta de l’Ebre, o musclos de Galícia. A l’estiu del 2019, no sé per quin estrany motiu, Mercadona va situar en les seues tendes musclos de Grècia, eliminant l’oferta de producció més pròxima la majoria de setmanes de la temporada. Està molt bé importar productes -per què no!- però no té massa sentit si podem trobar el mateix producte, similar en qualitat i preu, amb molts menys quilòmetres. En fi. Per aquest tipus de fets absurds, si opteu per fer les compres de producte fresc als mercats, municipals o de barri, rarament us trobareu aquestes situacions.

Doncs això que parlàvem, trieu els musclos o clòtxines al vostre gust. Els musclos del Delta de l’Ebre són, al meu parer, excel·lents. La clòtxina valenciana és més menuda, però no per això menys saborosa.

En quant als productes de la cuina francesa que apareixen a la recepta, podeu emprar d’altres si no en trobeu o no us agraden els que apareixen en l’elaboració. Per exemple, canviar la crème fraîche per nata, i les escalunyes per ceba o ceba tendra. Si no trobeu roquefort, un formatge blau també farà un bon paper. En realitat,i contra el pensar general, roquefort i formatge blau són formatges diferents. La mantega podeu substituir-la per oli d’oliva, però crec que canviarà massa el sentit original de la recepta, i trobar una mantega de qualitat no és difícil ni car.

Una musclera com la de la fotografia és el recipient ideal per cuinar musclos: és una molt bona compra.

Musclera: un recipient ideal

Recepta de musclos al roquefort amb vi blanc i escalunyes

Temps de preparació: 20′

Temps de cocció: 12′

Comensals: 2

Ingredients:

  • 1 kg de musclos
  • 80 g de formatge roquefort
  • 2 escalunyes
  • 25 cl de vi blanc sec
  • 30 g de mantega
  • 30 cl de crème fraîche
  • pebre negre
  • julivert

1 Netejarem els musclos, sense immergir-los en aigua, i amb ajuda d’un ganivet, retirant les barbes. Els musclos que trobeu trencats, o que no es tanquen amb el sacseig del rentat, convé descartar-los perquè o no estan vius o no estan ja massa frescos.

2 Poseu la mantega en una cassola a foc suau i afegiu les escalunyes picades. Espereu uns minuts i afegiu-hi el vi i els musclos.

3 Tapeu la cassola i deixeu coure uns 10 minuts, remenant de tant en tant. Mentrestant, en un cassó menut, fondreu a foc suau el formatge i la crème fraîche, obtenint una salsa.

4 Passats els 10 minuts els musclos ja estaran oberts. Aleshores serà el moment d’afegir-hi la salsa, repartint-la per sobre, i també el julivert fresc picat finament. Remourem bé i deixarem fer xup-xup un parell de minuts més.

Espere que vos animeu a preparar la recepta. És una manera excel·lent de gaudir dels musclos, i que us sorprendrà.

Què vos ha semblat la recepta? Potser també us agradaria de provar la recepta de musclos amb salsa, o la recepta per fer salmó marinat a casa, de manera senzilla, econòmica, i amb un producte molt saborós! O la recepta per fer sardines al forn, sense fregits i sense olors fortes.

Escriviu-me la vostra opinió o, millor encara, envieu-me fotos de com us ha quedat i les compartiré en la secció Els lectors cuinen!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *