Macarrons a l’estil alpí Älplermagronen

Aquest plat típic dels Alps suïssos és tan senzill com contundent. Els ingredients principals són la pasta, les patates, el formatge, la nata, i la ceba, encara que en algunes zones també hi afegeixen cansalada.

A diferència del nostre país, on la pasta és present a la cuina de ben antic, sembla que a Suïssa no arribà fins la construcció del túnel ferroviari de Sant Gotard, les obres del qual començaren el 1871 i en la que hi van participar molts treballadors italians.

La pasta es va popularitzar ben aviat entre la gent de les muntanyes, ja que era un aliment durador, lleuger, fàcil de coure, i molt saciant. Tenint en compte que el transport a través de les muntanyes es feia amb bestiar, quan no a peu, aquestes característiques van afavorir la seua difusió i el van convertir en un plat essencial per a recuperar-se del dur treball a la muntanya. Actualment, són un plat popular tant en els menús dels restaurants com en el albergs dels Alps -així com en les cantines de l’exèrcit suís-.

La cocció

Per a cuinar els Älplermagronen hem de respectar els diferents temps de cocció de cada ingredient, perquè els courem tots junts en la mateixa olla, un darrere l’altre. En aquest sentit, hem de mesurar bé la quantitat de líquid perquè no en sobre quan les patates i la pasta ja estaran al punt. El formatge l’afegirem a l’últim moment, per donar un acabat untuós.

Recepta de macarrons a l’estil alpí Älplermagronen

Temps de preparació: 10′

Temps de cocció: 20′

Comensals: 4

Ingredients:

  • 400 g patates
  • 250 g pasta (amb un temps de cocció d’entre 7 i 10′)
  • 5 dl caldo de pollastre i verdures
  • 5 dl aigua
  • 2 dl nata de cuinar
  • 100 g formatge Gruyère ratllat
  • 100 g cansalada fumada o bacó
  • oli d’oliva extra verge
  • nou moscada
  • sal
  • pebre negre mòlt

1 En primer lloc, en una cocotte o olla gran courem la cansalada fumada tallada a trossos petits.

2. A continuació, hi afegirem l’aigua, el caldo i la nata, i ho escalfarem fins que arrenqui el bull. En aquest moment, hi posarem les patates tallades a daus d’un centímetre, juntament amb la pasta, i anirem remenant sovint.

3 Al cap de 8 o 10 minuts tindrem la pasta i les patates cuites. És el moment d’afegir-hi el formatge ratllat, la sal, el pebre negre i la nou moscada, i remenar bé.

4 Deixarem reposar un minut i servirem.

Per a aquesta recepta jo he emprat una varietat de pasta que s’anomena stortarelli, però també es pot utilitzar qualsevol pasta gruixuda de macarrons, del tipus rigatoni, o també galets mitjans (tiburones). Però allò més important serà no perdre de vista el temps de cocció. Si aquest és molt curt, hauríem de posar a coure primer les patates i, uns minuts després, la pasta.

Què us ha semblat la recepta?

Si us ha agradat aquesta recepta, no podeu deixar de mirar la dels spaetzle al formatge dels Alps!

Escriviu-me la vostra opinió o, millor encara, envieu-me fotos de com us ha quedat i les compartiré en la secció Els lectors cuinen!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Per rebre les darreres receptes, no dubteu a subscriure-vos-hi!

Entrades recents

Categories

Etiquetes