El caldo o brou és un dels aliments més bàsics i antics de la història de la cuina. Se n’han conegut en la majoria de civilitzacions, i han servit, per la seua tècnica de cocció, per adaptar els aliments a l’estómac humà i, alhora, per extraure’n el màxim de la seua riquesa nutricional.

Per tant, no podia faltar en aquest modest receptari personal alguna indicació per preparar brous.

A mi personalment, un caldo ben calent a l’hivern em sembla una cosa fascinant i d’allò més reconfortant.

A més a més, un caldo casolà de pollastre i verdures us servirà com a ingredient -un ingredient que aportarà qualitat nutricional i potenciarà els sabors- per a receptes més elaborades com els canelons de Sant Esteve, arrossos com l’arròs Parellada o l’arròs melós de bolets, carns com el boeuf bourguignon, el conill a la mostassa antiga, el pollastre en pepitòria, o el filet mignon a la mostassa, o altres verdures com els pèsols à la bonne femme.

Recepta de caldo de pollastre amb verdures

Temps de preparació: 10′

Temps de cocció: 2 hores

Ingredients:

  • 1 kg carcanada de pollastre
  • 4 carlotes o pastanagues
  • 1 nap
  • 1 all porro
  • 2 branques d’api
  • 1/2 col rissada
  • 3,5 l aigua
  • timonet o farigola
  • oli verge d’oliva
  • sal

1 En primer lloc, col·locarem la carcanada de pollastre dins d’una olla suficientment gran, amb aigua freda i sal. Quan trencarà el bull, desescumarem i retirarem el pollastre, descartant l’aigua de l’ebullició.

2 Rentarem i pelarem les verdures: el nap en quarts, l’all porro sencer, l’api i les carlotes en trossos petits. En una olla ben gran, amb un bon raig d’oli d’oliva, col·locarem totes les verdures i les sofregirem breument a foc suau.

3 A continuació, hi afegirem el pollastre i les espècies juntament amb els 3,5 litres d’aigua, i portarem a ebullició.

4 Amb l’olla tapada, deixarem coure a foc ben suau al voltant de dues hores.

Si no teniu massa temps, una hora d’ebullició pot ser suficient. Encara així, si l’ebullició és més llarga, com 2 hores (o inclús 3!) el caldo quedarà més reduït i saborós.

Encara que tingueu pressa, l’escaldat de la carn és molt important: com veieu a les fotos, amb aquesta curta ebullició traureu moltes impureses de la carcanada del pollastre que, altrament, acabarien dins del brou.

Com que obtindreu molt de caldo, ben bé el podeu congelar en porcions petites, que us serviran per tindre un brou calentet una nit d’hivern, o també per aprofitar per a altres receptes quan esteu a la cuina.

En aquesta recepta no ho he afegit, però un petit tros d’os de pernil aporta un punt molt saborós.

En quant a les espècies, hi ha qui afegeix algun all, o alguna ceba amb clau d’espècie.

Més receptes:

Categoriesreceptes sopes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Per rebre les darreres receptes, no dubteu a subscriure-vos-hi!

Entrades recents

Categories

Etiquetes