Una elaboració bàsica

El caldo de peix és una recepta tan senzilla com imprescindible. És un ingredient bàsic d’alguns dels plats més populars i estimats de la nostra cuina, com l’arròs a banda o la fideuà. Per tant, és interessant d’aprendre a cuinar-lo, perquè el sabor del caldo fet a casa és molt superior al dels caldos industrials, per no parlar de la qualitat nutricional.

Com que és una elaboració molt senzilla, mans a l’obra!

En mitja hora, caldo fet

Recepta de caldo de peix

Temps de preparació: 5′

Temps de cocció: 25′

Ingredients:

  • 1 kg morralla
  • 6 galeres
  • 1 ceba grossa
  • 1 pastanaga
  • 1 all porro
  • mitja cabeça d’alls
  • 1 fulla de llorer
  • 1 grapat de pebre negre en gra
  • 3,5 l aigua
  • oli d’oliva extra
  • sal

1 En primer lloc, en una cassola ben gran posarem un bon raig d’oli d’oliva, i hi sofregirem uns minuts les verdures, que prèviament haurem netejat i tallat a trossos grans.

2 A continuació, hi afegirem la morralla i el marisc, i sofregirem uns minuts més. Amb una mà de morter xafarem els crustacis perquè deixen anar els sucs al sofregit.

3 Quant tindrem lleugerament sofregits aquests ingredients hi afegirem l’aigua i pujarem la intensitat del foc. Hi posarem també la resta d’ingredients: alls, llorer i pebre negre.

4 Quan arrencarà el bull retirarem l’escuma amb l’ajut d’una escumadora, i deixarem bullir 25 minuts a foc suau, amb la tapa una mica oberta.

5 Una vegada acabada la cocció, és el moment de colar-ne el caldo, i ja ho tenim.

L’escumadora és aquella cullera amb foradets que sovint fem servir per als fregits, però que en realitat es va inventar per a això: per a retirar l’escuma dels brous.

Com que obtindrem molt de caldo (uns 3 litres) podem congelar aquella part que no anem a utilitzar immediatament. La podem congelar, per exemple, en parts d’un litre o mig litre, i així sempre ho tindrem a punt per a elaborar un bon arròs de peix o una fideuà.

Això sí, no hem de posar mai el caldo calent a la nevera. Una bona manera de refredar-lo amb més rapidesa és posar-ne una cullera baix del recipient on l’hem colat, així passa l’aire per sota i la temperatura baixa abans.

En la recepta he posat galeres, perquè m’agraden i perquè aporten sabor al caldo; però és un ingredient optatiu.

Una recepta bàsica de la nostra cuina tradicional, senzilla, ràpida i nutritiva.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *