Una elaboració bàsica
El caldo de peix és una recepta tan senzilla com imprescindible. És un ingredient bàsic d’alguns dels plats més populars i estimats de la nostra cuina, com l’arròs a banda o la fideuà. Per tant, és interessant d’aprendre a cuinar-lo, perquè el sabor del caldo fet a casa és molt superior al dels caldos industrials, per no parlar de la qualitat nutricional.
Com que és una elaboració molt senzilla, mans a l’obra!

–
–
Recepta de caldo de peix
Temps de preparació: 5′
Temps de cocció: 25′
Ingredients:
- 1 kg morralla
- 6 galeres
- 1 ceba grossa
- 1 pastanaga
- 1 all porro
- mitja cabeça d’alls
- 1 fulla de llorer
- 1 grapat de pebre negre en gra
- 3,5 l aigua
- oli d’oliva extra
- sal
1 En primer lloc, en una cassola ben gran posarem un bon raig d’oli d’oliva, i hi sofregirem uns minuts les verdures, que prèviament haurem netejat i tallat a trossos grans.
2 A continuació, hi afegirem la morralla i el marisc, i sofregirem uns minuts més. Amb una mà de morter xafarem els crustacis perquè deixen anar els sucs al sofregit.
3 Quant tindrem lleugerament sofregits aquests ingredients hi afegirem l’aigua i pujarem la intensitat del foc. Hi posarem també la resta d’ingredients: alls, llorer i pebre negre.
4 Quan arrencarà el bull retirarem l’escuma amb l’ajut d’una escumadora, i deixarem bullir 25 minuts a foc suau, amb la tapa una mica oberta.
5 Una vegada acabada la cocció, és el moment de colar-ne el caldo, i ja ho tenim.
–
–

L’escumadora és aquella cullera amb foradets que sovint fem servir per als fregits, però que en realitat es va inventar per a això: per a retirar l’escuma dels brous.
Com que obtindrem molt de caldo (uns 3 litres) podem congelar aquella part que no anem a utilitzar immediatament. La podem congelar, per exemple, en parts d’un litre o mig litre, i així sempre ho tindrem a punt per a elaborar un bon arròs de peix o una fideuà.
Això sí, no hem de posar mai el caldo calent a la nevera. Una bona manera de refredar-lo amb més rapidesa és posar-ne una cullera baix del recipient on l’hem colat, així passa l’aire per sota i la temperatura baixa abans.
En la recepta he posat galeres, perquè m’agraden i perquè aporten sabor al caldo; però és un ingredient optatiu.
Una recepta bàsica de la nostra cuina tradicional, senzilla, ràpida i nutritiva.