Un clàssic de la cuina marinera

L’arròs a banda no és només un dels plats més populars de la cuina marinera, sinó també un dels més senzills d’elaborar. En realitat, els punts importants ens els quals hem de parar esment són un bon sofregit i un bon caldo de peix. La cocció de l’arròs no és, òbviament, cosa menor, però amb una varietat d’arròs com el bomba podem respirar més tranquils.

En quant al caldo, si no disposem de temps per elaborar-lo a casa sempre podrem tirar mà dels preparats industrials. Però clar, mai no serà el mateix resultat. Si us animeu a preparar el brou vosaltres mateixos, trobareu aquí la recepta.

Hi ha diferents maneres de preparar un arròs a banda, però a mi -i això és una opinió molt personal- m’agrada com veureu a continuació, sense més acompanyament que uns menuts trossets de sípia, i sense l’adornament de cap tipus de marisc, ni gambes, ni galeres, ni escamarlans.

I ara anem per feina.

L’arròs a banda no és només un dels plats més populars de la cuina marinera, sinó també un dels més senzills d’elaborar.

Recepta d’arròs a banda

Temps de preparació: 5′

Temps de cocció: 15′ + 20′

Comensals: 4

Ingredients:

  • 350 g arròs bomba
  • 450 g sípia
  • 2 l caldo de peix
  • 1 ceba gran
  • 3 tomàquets mitjans
  • safrà
  • oli d’oliva extra verge
  • sal

1 En primer lloc, posarem un bon raig d’oli d’oliva en una paella gran, i sofregirem suaument la sípia, que tindrem preparada, ben neta i tallada en trossos menuts.

2 Quan haurà agafat una mica de color, hi afegirem la ceba picada i ho sofregirem tot junt uns 5 minuts a foc suau.

3 En aquest moment hi afegirem els tomàquets ratllats. Sofregirem el conjunt uns minuts més.

4 Ara serà el moment d’abocar-hi l’arròs, remenar tot bé, i deixar enrossir lleugerament un minut o dos. Anirem remenant durant aquest temps.

5 Abocarem el brou, el safrà i salarem una mica. Repartirem bé l’arròs per la paella i posarem el foc al màxim. Deixarem coure a foc viu uns 5 minuts.

6 Passats aquests 5 minuts abaixarem el foc i deixarem coure uns 10 o 12 minuts més. En aquest punt, serà el moment de tastar l’arròs, per veure si hi hem d’afegir més sal, o si necessita algun minut més de cocció.

7 Quan tindrem l’arròs a punt, el deixarem reposar uns 5 minuts abans de portar-lo a taula.

L’arròs bomba absorbirà molt de brou, com podreu comprovar. Encara que 2 litres és una quantitat prou adequada, tingueu a mà una mica més de caldo de reserva, per si en algun moment donat hem d’abocar-hi més.

Si heu fet vosaltres mateixos el caldo de peix, guardeu la nyora, i afegiu només la carn de la nyora en el moment de sofregir el tomàquet.

Tradicionalment, l’arròs a banda sempre s’ha servit en dues tandes: per un costat el peix restant de l’elaboració del brou i, a banda, l’arròs. D’aquí hi ve el nom.

No és un arròs gens complicat: ara, mans a l’obra!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *